Notícies destacades

Contacta amb nosaltres https://www.facebook.com/Joventut.Malgrat.de.Mar/

Total de visites:

dijous, 30 de desembre del 2010

Un cap d'any global

Arriba el 2011... i el món sencer es prepara per celebrar el canvi de cicle, tot i que en alguns països el temps es mesura amb calendaris ben diferents del nostre. Aquí fem el raïm, les campanades, la festa grossa amb els amics i les amigues. Però, de rituals, n’hi ha per donar i per vendre. Us fem cinc cèntims d’alguns dels principals costums, pràctiques i tradicions d’arreu del planeta. I, de passada, us desitgem una molt feliç entrada a l’any que comença.

Roba interior vermella, espelmes a la mar, cremar un ninot, mirar un partit de futbol americà o menjar un bon plat de llenties... Arreu del planeta, els rituals de l’any nou cerquen sort i salut, i felicitat, i miren de fer acomplir els bons desitjos. Són rituals tan diversos com la mateixa humanitat! Heus ací alguns bons exemples d’això.

Sud-amèrica (Bolívia, Equador, Colòmbia, Argentina...)

Són molts els països sud-americans on l’arribada de l’any nou se celebra amb rituals de foc, ja sigui cremant un ninot —a manera d’una falla—, cosa que representa la purificació i el temps que s’acaba, ja sigui fent enlairar un globus de paper. També hi ha l’element contrari, l’aigua, molt present en les batalles de globus d’aigua que s’esdevenen en carrers, patis i places. I és que... allà és estiu!

Nord-amèrica

Una de les tradicions més arrelades als Estats Units durant aquestes dates és veure la televisió amb la família i els amics, després de l’àpat. Concretament, el partit de futbol americà de la Rose Bowl, un títol universitari que es disputa cada 31 de desembre a Pasadena i que enfronta el bo i millor de l’esport rei d’aquestes contrades.


Romania

Durant aquest dia moltes dones solteres solen encendre una espelma al costat d’un pou i miren cap avall. Creuen que allà, reflectit a l’aigua, apareixerà el rostre del futur espòs. Altres dones col·loquen un branquilló d’alfàbrega sota el coixí, per invocar un somni en el qual aparegui l’home amb qui s’han de casar.


Escòcia

El Hogmanay, que se celebra en terres escoceses, consisteix a calar foc a un barril de fusta i fer-lo rodar pels carrers. Segons la tradició, el ritual serveix per facilitar l’entrada a l’any nou. Després de la mitjanit és habitual compartir un glop de whisky i un tros de pastís de civada amb els éssers estimats.


Alemanya

Els alemanys planten cara al destí mitjançant la cerimònia del Bleiglessen. El ritual consisteix a revelar els misteris de l’any que arriba amb una barra de plom. El plom es fon aplicant-hi calor i les gotes platejades s’aboquen en un got. Quan el plom líquid es torna sòlid novament, a partir de les formes resultants es pot predir què oferirà el cicle que comença.


Des de la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Malgrat de Mar us desitgem un feliç any nou 2011!!