Notícies destacades

Contacta amb nosaltres https://www.facebook.com/Joventut.Malgrat.de.Mar/

Total de visites:

divendres, 1 d’octubre del 2010

La recomanació de la setmana!

Per acabar bé els dies de rutina que transcorren durant la setmana i rebre amb il·lusió el cap de setmana, us afegim a continuació, el que recomanem aquesta setmana!

La notícia: El Parlament aprova la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya.

El Ple del Parlament ha aprovat el 22 de setembre la Llei de Polítiques de Joventut que regula l’única competència exclusiva de la Generalitat pendent de desplegar des de l’entrada en vigor de l’Estatut de Sau, el 1979. Aquesta nova llei determina que els poders públics han de fer polítiques específiques per a l’un milió tres-cents mil joves que hi ha a Catalunya i té com a eixos centrals l’emancipació i la participació.

Un dels aspectes més destacats de la Llei és la creació de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que ja s’ha començat a materialitzar amb les Oficines Joves desplegades per tot el territori. El text situa el Pla Nacional de Joventut com a ideari de les polítiques de joventut tant de la Generalitat, com dels governs locals i de les entitats i posa les base per regularitzar els professionals que es dediquen al sector de polítiques per als i les joves.

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha defensat aquesta norma jurídica perquè “incrementa els recursos dels professionals de la joventut, fomenta la participació i endreça i regula les polítiques per als i les joves”.

L’emancipació juvenil, una prioritat

La Llei crea la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que el Govern desplegarà fins al 2015. Comptarà amb 64 Oficines Joves que agrupen, en una finestra única, tots els serveis per a l’emancipació juvenil que presten les diferents administracions. Les Oficines Joves ofereixen una atenció pròxima, integral i personalitzada i disposen d’un catàleg de serveis especialitzats: borsa jove d’habitatge, oficina jove de treball, punt d’informació juvenil, així com assessoraments en matèria legal, de salut o cultura a càrrec de professionals especialitzats.

Actualment ja funcionen 12 Oficines Joves (l’Alt Urgell, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Gironès, el Montsià, la Noguera, el Priorat, la Selva, el Tarragonès i el Vallès Oriental) i està previst que aquest any se n’obrin al Baix Ebre, el Maresme, Osona i el Solsonès. Les oficines s’implantaran a totes les capitals de comarca i a les ciutats de més de 50.000 habitants.

El Pla Nacional de Joventut de Catalunya es dota de rang legal

El Pla és el marc de referència de les polítiques per a joves de Generalitat, món local i entitats juvenils. D’aquesta manera es consolida el treball conjunt dut a terme els últims anys entre les diferents administracions públiques i el teixit associatiu juvenil.

La Llei, a més, potencia la transversalitat de les polítiques per a joves i estableix que tots el departaments del Govern comparteixen responsabilitats en matèria de joventut. El text també reconeix noves formes de participació juvenil com els consells locals de joventut o els grups de joves.

Més recursos per als professionals de joventut

Aquest col·lectiu, cada cop més nombrós, sovint ha hagut de treballar en condicions de precarietat laboral i sense itineraris de professionalització. Amb la Llei se supera aquest dèficit i es posen recursos al seu abast per tal que puguin dur a terme la seva feina.

La Llei impulsarà la creació d’un Registre d’Equipaments i Serveis Juvenils per conèixer els recursos públics de què disposa el país i decidir quins seran necessaris per donar uns serveis adequats a la ciutadania jove.

Els joves: entre 16 i 29 anys

La norma acota la joventut en la franja d’edat entre els 16 i els 29 anys, llevat per a polítiques públiques concretes (com les d’educació sexual, que es poden avançar des de l’adolescència, o les d’habitatge, que s’allarguen fins als 35 anys). És a partir dels 16 anys quan un o una jove ja té l’edat per poder emancipar-se civilment, incorporar-se al món laboral o triar itineraris educatius voluntàriament.

Es defineix la joventut com aquell col•lectiu majoritàriament immers en processos de formació i/o inserció laboral i/o d’emancipació domiciliar amb unes necessitats específiques. Les persones joves viuen una etapa de transició cap a la vida adulta que es caracteritza per la dificultat d’exercir la ciutadania, tant a nivell social i polític, com econòmic i cultural.

L’aprovació de la Llei s’emmarca en l’aposta del Govern per les polítiques d’emancipació juvenil, especialment en un moment en què el col•lectiu jove està rebent un fort impacte de la crisi. L’aprovació d’aquesta norma se suma a d’altres iniciatives de la Generalitat en matèria de joventut, com la renovació del Pla Nacional de Joventut de Catalunya fins al 2020; la signatura de l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil amb els agents socials, dotat amb més de 200 milions, per lluitar contra la crisi i la precarietat laboral, o l’aprovació del Pacte Nacional per a l’Habitatge, amb especial atenció a les necessitats dels i les joves.


La web: El Pep.info

Aquesta pàgina web va dirigida als joves majors de 14 anys que comencen a sortir els caps de setmana.

Hi podràs trobar informació sobre drogues com l'alcohol, el tabac, els porros.... i també sobre sexualitat, que és convenient saber!

És una web amena, dinàmica i on podràs saber una mica més d'aquestes drogues, esperem que us sigui d'utilitat!


La imatge: Takikardia a les Barrakes de Vidreres (foto realitzada per Roger Gombau Boadas)

Aquí us deixem una foto del grup malgratenc-palafollenc que ens va fer arribar el jove Roger Gombau Boadas, aficionat a la fotografia, realitzades durant un concert a les Barrakes de Vidreres! Aquesta foto i moltes més, les podeu veure a l'àlbum de fotos que trobareu a la columna dreta del bloc jove!


El número: 2.500

Durant aquesta setmana, hem arribat els 2.500 amics i seguidors del perfil del Facebook que tenim la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Malgrat de Mar: Joventut Malgrat de Mar!

Si vols seguir les notícies, informació i activitats que realitza la Regidoria de Joventut i encara no ens has afegit al Facebook, encara hi ets a temps! Busca'ns al Facebook: Joventut Malgrat de Mar.

I a tots els que ens seguiu, us volem donar les gràcies per haver fet possible arribar als 2.500 amics i esperem seguir creixent!

Si vols fer-nos arribar algun text, imatge, cançó, vídeo, etc., i suggeriment o millora del bloc jove, us recordem que ho podeu fer a través de l'apartat DIGUES LA TEVA!

Esperem que tingueu un BON CAP DE SETMANA!