Notícies destacades

Contacta amb nosaltres https://www.facebook.com/Joventut.Malgrat.de.Mar/

Total de visites:

dijous, 10 de febrer del 2011

Sabies que... s’han reduït les morts en accidents de trànsit en un 62,5%?

El canvi cultural produït a la societat catalana en matèria de seguretat viària i l’assumpció de les competències de trànsit a tot el territori català per part de la Generalitat, han reduït notablement la sinistralitat des de l’any 2000. Ara toca que també els vianants prenem mesures per reduir els atropellaments: Fem-nos visibles amb reflectants!

La xifra de reducció de la sinistralitat des de 2010 és d’un 65,5%. Un percentatge que supera amb escreix l’objectiu fixat per la Unió Europea de reduir un 50% els morts per accident de trànsit en la dècada 2000-2010.

Però no n’hi ha prou! Les morts per accidents de trànsit, el passat 2010 es xifren en 327 persones. De les quals, 231 van tenir lloc en l’àmbit interurbà, molt per sobre de les morts produïdes en l’àmbit urbà.

Estem acostumats a rebre missatges i recomanacions sobre com conduir amb eficàcia i seguretat al volant d’un cotxe o d’una moto. Des de la seguretat passiva (l'ús del cinturó de seguretat als cotxes, el casc a les motos i els sistemes de retenció infantil) fins al comportament al volant (els efectes nocius a la conducció d’algunes substàncies: l'alcohol, les drogues i els medicaments, la fatiga i la son...). Però poques vegades rebem instruccions sobre el comportament com a vianants, i és a l’àmbit interurbà on es produeixen més accidents de trànsit.

Per aquesta raó el Servei Català de Trànsit, impulsa una nova campanya dedicada als joves per tal de reduir les morts en l’àmbit interurbà, concretament, les morts per atropellament. La campanya rep el nom de “Fes-te notar!”, i fomenta l’ús d’elements reflectors.

“Fes-te notar!”, utilitza reflectors a la via pública

L’SCT ha editat un nou DVD especialment adreçat als joves entre 12 i 20 anys per promoure que s’utilitzin elements reflectors.

L’objectiu d’aquest material, que porta per títol “Fes-te notar!”, és que es prengui consciència dels perills que la manca de visibilitat comporta a l’espai públic. Aquesta campanya vol aconseguir que els nois i noies estiguin més ben informats sobre les característiques, la utilitat i la diversitat dels reflectors i que els utilitzin de la manera adient i que alhora reflexionin sobre la necessitat de fer-se visibles.

Els joves estem sovint presents a la via pública en moments de poca visibilitat, a l’hivern encara més, quan hi ha més hores de foscor. Podem ser a la via pública per dirigir-nos a una destinació, per passejar, fer esport, parlar amb el grup d’amics... És en aquests moments quan es recomana l’ús de reflectors per fer-nos més visibles als fars d’un vehicle.

Un vehicle necessita uns 25 metres per aturar-se quan frena si circula a 50 km/h i, en aquests casos, els fanals no són garantia de seguretat a la carretera. Els elements reflectors ens asseguren que el conductor tingui marge de reacció.