Notícies destacades

Contacta amb nosaltres https://www.facebook.com/Joventut.Malgrat.de.Mar/

Total de visites:

dimarts, 25 de gener del 2011

Ja ho saps tot sobre la feina?

En el lloc de treball ens hi passem moltes hores... pràcticament mitja vida. I hi ha tanta diversitat de feines i de condicions laborals! Tenir suficient informació sobre quins són els nostres drets i deures com a treballadors i treballadores ens garantirà saber actuar amb bon criteri, especialment quan es tracta de les nostres primeres feines i som novells en aquesta jungla que és el món del treball.

Entrar al mercat laboral no és senzill. I quan finalment trobem una feina, ens poden sorgir molts dubtes en el dia a dia: l’empresa pot controlar el correu electrònic o el contingut de l’ordinador de la feina? Com comportar-se davant de conductes d’assetjament sexual o psicològic (mobbing)? Què es pot fer si hi ens acomiaden? A quins descansos es té dret durant la jornada laboral?

Aquestes qüestions i moltes altres relatives als tipus de contractes, als riscos laborals, a les retribucions i a la formació i promoció a la feina les podeu desvelar consultant la guia FAQ primeres feines. Editada pel Departament d’Empresa i Ocupació, ben estructurada i amb continguts clars i entenedors, aquest document us resoldrà els principals interrogants que es poden plantejar en iniciar la trajectòria laboral.

Per exemple, conèixer que encara que porteu poc temps a l’empresa teniu dret a vacances. Això sí, sempre en proporció a l’inici de la relació laboral: per saber els dies de vacances es multiplica per 30 les jornades treballades i es divideix per 360. O que hi ha una llei que afavoreix a les empreses que signen contractes indefinits amb persones entre 16 i 30 amb “problemes especials d’ocupabilitat”. El que vol dir que aquestes persones hagin estat inscrites a les oficines de treball com a mínim durant 12 mesos en els últims 18, que no hagin completat l’escolaritat obligatòria o que no disposin de titulació professional. O que qualsevol treballador o treballadora té dret a un permís per poder fer un examen quan cursa estudis regulars que donen peu a un títol acadèmic o professional.

No perdeu més el temps en cabòries. Si ho voleu saber tot sobre la feina, descarregueu-vos aquesta guia per poder treballar amb tots els ets i uts.

http://www20.gencat.cat/docs/treball/07%20-%20Relacions20laborals/Documents/01%20-%20Dret%20i%20deures%20treballadors/Arxius/Guia_Laboral_primeres_feines.pdf

http://www20.gencat.cat/portal/site/treball/menuitem.34ac3fee6c3c5280a6740d63b0c0e1a0/?vgnextoid=024511d2768cb210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=024511d2768cb210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Font: www.jove.cat