Notícies destacades

Contacta amb nosaltres https://www.facebook.com/Joventut.Malgrat.de.Mar/

Total de visites:

dimarts, 28 de setembre del 2010

La reforma laboral vs.vaga general: resum del conflicte

A continuació, us presentem un resum d'aquest conflicte que hem trobat a la web: www.jove.cat!

Després del fracàs en les negociacions entre empresaris i sindicats abans de l’estiu, el Govern espanyol va decidir tirar endavant, i per decret, una reforma laboral «anticrisi», que suposa un gir important en la seva política econòmica i social. Per al dia 29 de setembre els sindicats han convocat una vaga general contra la reforma. I una vaga general no és una cosa que s’esdevingui cada dia... Per això, i perquè puguis formar-te’n una opinió, et fem cinc cèntims dels punts bàsics del conflicte.

Del conjunt de les mesures impulsades pel Govern espanyol, en el marc de la reforma del mercat de treball, es dedueix que l’acomiadament de treballadors i treballadores serà més senzill i menys costós per a les empreses. És a dir que, a partir d'ara, la indemnització, per exemple, serà menor en cas de perdre la feina, especialment si l'empresa passa per un moment difícil.

El Govern considera que aquesta mena de mesures són un pas necessari i urgent per reactivar l’economia, reduir l'atur i recuperar la confiança dels inversors. En aquesta línia, i en sintonia amb el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial, es defensa la idea que és necessària una menor rigidesa en la regulació de les relacions laborals; tot plegat, de cara a superar la crisi econòmica...

Els representants dels empresaris, però, creuen que el paquet de mesures és insuficient i que no garanteix la creació de llocs de treball. I, enmig de la trifulga, el treballador assalariat, l’autònom, l’aturat... El més calent encara és a l’aigüera!

La sisena vaga en democràcia

Per la seva banda, els representants dels treballadors s’oposen frontalment a les mesures adoptades. Segons els sindicats CCOO i UGT, dos dels convocants de la vaga general, el projecte de reforma lesiona els drets dels treballadors, serveix per facilitar l’acomiadament i no resol els problemes econòmics, sinó que els agreuja.

Pel que fa a la situació dels joves, les seccions juvenils dels sindicats afirmen que la reforma laboral incrementarà encara més la precarització i donarà més poder als empresaris. Dit d’una altra manera, el jovent serà un dels col·lectius més afectats!

La vaga general, convocada per al proper 29 de setembre, és la sisena des del retorn de la democràcia. La darrera va ser convocada contra el Govern de José María Aznar, l’any 2002, a causa d’un decret que modificava la cobertura dels aturats i també reduïa els costos de l'acomiadament.

Què en penseu vosaltres?